Förarbete för flyttfirma vid anlitan av webbyrå

Att lägga ordentligt med tid och noggrannhet på förarbetet innan en fasadmålning är viktigt för att fasaden ska hålla sig hel och fin i flera år. Faktum är att förarbetet utgör närmare 80% av arbetstiden, och för att få ett hållbart resultat av målningen är det viktigt att genomföra alla steg även i förarbetet på ett korrekt sätt. Fasadtvätt och skrapning är två viktiga delar av förarbetet som tas upp närmare här nedan.

Fasadtvätt

Att göra eget eller köpa färdigt medel till en fasadtvätt är nödvändigt för att få bort smuts och andra orenheter så som alger och mögel från fasaden. Detta för att färgen ska få bra fäste samt för att hålla träet friskt och fräscht. Alg- och mögelangrepp kan finnas på fasaden utan att det syns så det är klokt att använda ett medel som lämpar sig för att avlägsna detta oavsett om man tycker sig ha sett något eller inte.

Vill du ändå göra eget medel går det bra att använda diskmedel eller såpa blandat med vatten. Oavsett vilket medel du använder till din stockholm webbyrå så är det bra att använda en grov borste att skrubba med, till exempel en rotborste, för att få bort så mycket orenheter som möjligt.

Ett bra tips är att göra en fasadtvätt en regnig dag. På så sätt får du lite hjälp på traven att skölja bort medlet från fasaden från regnvattnet. Annars är vattenslangen att föredra när du sköljer av fasaden, en högtryckstvätt kan skada träet.

Skrapa bort gammal färg

Färg som börjat flagna behöver naturligtvis skrapas bort. Till viss del kommer flagnande färg borstas bort när du utför din fasadtvätt men gå gärna efter med en skrapa för att försäkra dig om att all löst sittande färg försvinner. Ju mer noggrann du är med att skrapa bort färgen ju bättre kommer resultatet att bli. Den färg du inte får bort med en färgskrapa kan du antingen värma bort med en färgborttagare eller låta den sitta kvar.

Passa på att i samma veva kolla om fasaden har några skador eller hål som behöver åtgärdas. Om träet blivit mjukt måste det bytas ut. Känns efter med en kniv i ändarna, oftast är det där träet börjar ruttna först.

Grundolja och grundmåla

När fasaden är tvättad, skrapad och skicket på träet är kontrollerat är det sista steget innan det är dags för att måla fasaden att grundolja och grundmåla. Grundoljan målas i ändarna på träet och när det har torkat är det dags för grundfärg. Sista steget i arbetets gång är att måla med den tänkta fasadfärgen. Så att måla om huset kräver mer förarbete än vad man kan tro, och själva målningen utgör en liten del av det hela.

Lägger du ner ett par dagars arbete på din fasad kommer det dröja många år innan du behöver göra det igen. Ett grundligt förarbete är fördelaktigt på många sätt. Lägger du sedan till underhåll i form av en fasadtvätt en gång vart annat år kommer du ha en vacker fasad med en klar färg och utan mögelangrepp att njuta av åtminstone i ett decennium innan du behöver måla om fasaden igen.