Innan du anlitar hantverkaren har du väll…

Hantverkare är ett av de yrken som får allra flest anmälningar mot sig till Konsumentombudsmannen. Det är även förhållandevis många på den ”Svarta Lista” som Råd & Rön satt ihop på företag man avråder mot att anlita.

Det betyder inte att hantverkare är mer oseriösa än andra branscher utan orsaken är troligtvis en annan. Det är ett serviceyrke där mottagaren inte kan se resultatet innan det är klart. Därmed finns det risker att man förväntat sig något som sedan inte levereras.

För att minska risken för dessa missuppfattningar, irritationer och eventuella anmälningar bör du alltid följa någon av de checklistor som finns på internet. Här tas ett exempel på om ett företag ska anlitas för fasadtvätt men självklart kan det appliceras på andra hantverkstjänster.

  • Offerten

Fasadtvätt utförs av både målare och företag som utför takarbeten. Kontakta ett par av dessa och be om en skriftlig offert. Se till att få in minst fem offerter. Genom att ha flera offerter blir det även tydligare vad som kan ingå i tjänsten, vilka tilläggstjänster som vissa erbjuder och hur lång tid en fasadtvätt bör ta. Självklart kan även priset jämföras men lockas inte av för låga priser!

  • Använd hantverksmallen

Det finns färdiga ”hantverksmallar” att ladda hem helt gratis. Här kan företaget ange priset, ROT-avdrag och du som kund detaljerat förklara vilka ytor som ska tvättas på fasaden och vilka andra tjänster som önskas. En mall som helt enkelt minskar risken för missförstånd.

  • Kolla Råd & Rön

Den ”Svarta listan” är en lista med företag som Råd & Rön rekommenderar sina läsare att inte anlita. Detta utifrån att de inte följt råden från KO. Gå till deras hemsida och skriv in det företag som ni tänkt låta utföra er fasadtvätt. Om de dyker upp på listan – välj något annat företag.

  • F-skatt / Konkurs

Att kontrollera om företaget har F-skatt är enkelt. Detta åtminstone om det är Aktiebolag eller Handelsbolag då dessa är listade på Allabolag.se. Därmed har de rätten att driva företag. En rekommendation brukar även vara att kolla om företaget försatts i konkurs vilket sker via Kronofogden. Detta är en punkt som många missar.

  • Se Konsumentverkets lista

Konsumentverket har kanske den mest kompletta listan som man kan utgå ifrån när en hantverkare ska anlitas. Det är en broschyr som laddas ner från dess hemsida där man både beskriver hur man ska gå till väga och en checklista att följa.

  • Hör med din omgivning

Detta är kanske den allra viktigaste punkten. Har grannen köpt hjälp med fasadtvätt tidigare under året? Eller har någon i omgivningen lagt om taket? Företag som gör takomläggningar gör generellt även fasadtvätt.

Att ett företag har gott rykte och att någon som man känner anlitat dem tidigare bör väga tungt. Det betyder inte per automatik att de har F-skatt, är försäkrade och inte under konkurs.  Det bör även kollas upp men ett gott rykte minskar risken rejält för de mest oseriösa företagen.

Ibland räcker det med att googla ett företags namn för att se irriterande kommentarer eller artiklar i media om människor som blivit lurade. En sökning som tar mindre än en minut men som är otroligt värdefull i längden.